Stan za izdavanje “ Under the clock“ :)

Pre nešto manje od dve godine su mi se obratili investitori sa željom da renoviraju svoj stan površine oko 39 m2, kako bi ga izdavali preko Airbnb sajta.

Kada sam otišla na lokaciju bila sam fascinirana lokacijom koja je idealna pošto vas samo most “Duga “ deli od centra Novog Sada, imate potpuni mir noću i imate utisak da ste van grada, a opet ste u srcu istorijskog dela Novog Sada odnosno Petrovaradina.

Stan je bio u oronulom stanju. Taman, sa predimenzionisanim stepeništem koje je vodilo na galeriju.

Izmerila sam stan i počela sa projektovanjem. 39 m2 deluje jako malo, ali samo postojanje galerije puno znači. Visina prostora je 375 cm što daje mogućnost da se spavaća soba smesti u gornju zonu. Iz nekog razloga lično volim galerije. Daju vam drugačiju prespektivu i dinamiku u prostoru.

U donji deo stana ispod galerije sam stavila predsoblje pošto je tu ulaz u stan, kupatilo sam smanjila pošto je bilo veliko za ovako mali prostor te sam od kupatila napravila tri prostorije. Kupatilo koje je minimalnih dimenzija ali sadrži sve neophodno, jedan deo kom se pristupa iz predsoblja za veš mašinu i bojler, i ostavu u koju se pristupa iz kuhinje.

Prilikom projektovanja sam morala da razmišljam o tome da će se stan prevashodno koristiti u turističke svrhe, a da investitori ne žive blizu lokacije. Iz tog razloga je bilo potrebno formiranje ostave koja bi služila za odlaganje pribora za čišćenje, kućne hemije itd. Sa druge strane ukoliko počne da se koristi u stambene svrhe dobro dođe ostava pošto je kuhinja mala.

U zoni dnevnog boravka se nalazi trpezarijski sto, kuhinja i dnevni boravak. Stepenište koje je bilo predimenzionisano za dnevni boravak je zamenjeno sa merdevinama koje su udobne i zauzimaju daleko manje prostora.

Na galeriji je smešten krevet za dve osobe, i ostavljen je prostor za izradu manjeg plakara ukoliko bude u budućnosti potrebe za tim.

Od instalacija sam insistirala da se apsolutno sve menja, pošto ko zna kada su instalacije rađene, smatram da je to najvažnije uraditi kako bi se izbegla bilo kakva nezgoda sa instalacijama. Svi zidovi su guljeni do cigle pošto su bili u jako lošem stanju.

Kupatilo je u potpunosti novo. Sve instalacije, keramika,sanitarije…. U tuš kabini nema tuš kadice već je u nivou poda sa trakastim slivnikom. Obzirom da je kupatilo malo stavila sam veliko ogledalo na zid kod umivaonika kako bi se vizuelno proširilo. Bele pločice na zidovima daju svežinu prostoru, a opet svojim formatom podećaju na stare pločice, dok sam na pod stavila tamne teraco pločice kako bih prostor povezala sa nekadašnjim podnim oblogama. Teraco se inače proteklih par godina vraća i postaje sve popularniji.

Odlučila sam da sve bude belo kako bi prostor dobio što više dvnevnog svetla. Naravno dodala sam rasvete. Pod u koji sam se zaljubila od samog starta nisam menjala već sam ostavila, ishoblovali ga i prelakirali. Na ovaj način sam uspela da otvorim prostor i povećam ga vizuelno, a opet da zadrži duh starog prostora. Ukidanjem postojećeg poda smatram da ne bi imao taj šarm koji ima sada.

Zbog ograničenosti budžeta i zbog same svrhe stana sav komadni nameštaj je iz Ikee. Kuhinju, plakar i ostave je stolar izrađivao po meri pošto ništa nije bilo standardnih dimenzija.

Generalna ideja mi je bila da napravim prostor u kom bi se gotovo svako osećao prijatno i ležerno. Ima u sebi mladalački duh. Ipak se nalazi ispod Petrovaradinske tvrđave, a mladi uglavnom posećuju festival “ Exit “.

Ono što mi je posebno drago jeste to da se stan lepo izdaje i da korisnici njihovog smeštaja pišu lepe komentare u vezi sa samim prostorom.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili pišite na email: vanja.lebovic@gmail.com .

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.