Minimalizam da ili ne

Najveći broj ljudi minimalizam povezuje sa “brutalnim minimalizmom“ 🙂 (beton,belo,crno i drvo ) .

Minimalizam ne znači da ne trebate da imate bilo šta osim minimum nameštaja u svom prostoru. Može biti moderan, stilski, boho,… U pitanju je forma prostora.

Poenta filozofije “minimalizma“ je ta da nema potrebe da prenatrpavate sebe sa nepotrebnim stvarima. Da se izađe iz filozofije konzumentskog načina života. Sve se vrti oko toga da je napravljeno nešto novo, da li komad nameštaja ili garderobe ili neki gadget,……i ako ne kupite odmah, propustićete život.

Postoji čitav pokret oko minimalističkog načina življenja. U Americi su počeli da prave male mobilne kuće koje su veličine oko 30 m2. I to je dovoljno za jednu do dve osobe. Shvatili su da su godinama bili u lancima konzumentskog načina života.

Ne treba ići u ovu krajnost, ali trebate razmisliti koliko ste danas u kući ili stanu. Zbog ubrzanog tempa života veći deo društva danas provodi samo jutro i veče/noć u svom stanu ili kući.

Minimalistički uređen stambeni prostor je teže napraviti od prenatrpanog. Zašto? Zato što sve mora biti u savršenom redu i skladu. Mnogo je teže postići ovaj efekat kada imate samo malo nameštaja, svaki detalj se vidi i poenta jeste u detalju. Sve treba biti perfektno osmišljeno i izvedeno. Jer se na čistoj i svedenoj liniji i najsitnija neravnina vidi. Nema postora za grešku.Tek kada postignete ovaj savršani sklad velikih površina, možete bez problema da se divite nekom komadu nameštaja, da taj vaš omiljeni komad stoji u prostoru kao skupltura.

Aako napravite celokupan prostor u smislu zidova i podova miran svetao i čist, možete da stavljate gotovo sve materijale i boje. Nameštaj možete da birate spram toga šta vam se sviđa. Ne morate da se plašite da se nešto sa nečim neće uklopiti.

Takođe minimalistički prostori ne deluju na prvi pogled kao funkcionalni prostor, ali verujte mi da jesu. Do perfekcije može da se osmisli i funkcionlnost ali se “zapakuje“ tako da se ne vidi. To je po meni umetnost.

Sve deluje čisto, uredno i skladno, a iza nekih skrivenih pregrada imate sve što vam je neophodno.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili klikom na emailom: vanja.lebovic@gmail.com .

Fotografije preuzete sa Pinteresta.

Jedno mišljenje na „Minimalizam da ili ne

  1. Nisam ni znala da mi se dopada minimalistički stil. Kad bolje razmislim zaista živimo u materijalističkom svetu i samo gomilamo nepotrebne stvari. Poučan tekst propraćen zanimljivim fotografijama. Sjajna Vanja!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.