Black and white :)

Napravili ste crno beli enterijer. I šta sada? Osećate da vam nešto fali, ali šta je to.

To ste vi. 🙂

Crno beli enterijer je klasika. On je uvek aktuelan, prisutan u svim pravcima. Da li je u pitanju klasika, moderan, minimalistički,“boho“ stil i mnogi drugi pravci.

Prilikom odabira linije nameštaja u smislu same geometrijske forme ste dali oblik svom prostoru. Sada je potrebno isti taj prostor oživeti. Baza je odlična pošto nemate apsolutno nikakve kočnice u smislu boja. Što se tiče materijala i geometrije bilo bi dobro da zadržite osnovni pravac. Može da se javi jedan do dva detalja koji bi svojim izgledom i materijalizaciom bili potpuni kontrast od ostatka enterijera.

Ukoliko je nameštaj u pitanju, jako je lepo kada se pored garniture za sedenje koja je jednostavna postavi fotelja koja svojim oblikom i materijalom potpuno odskače u odnosu na garnituru. Danas možete u salonima nameštaja pronaći neke “retro“ fotelje koje su tapacirane u jarke boje, takođe možete naći na internetu prodaju starog nameštaja. Prilikom reparacije sami možete da birate boju tapacirunga. Takođe možete da uzmete neku dizajniranu fotelju ili stolicu koja svojom formom može da dominira u odnosu na ostatka nameštaja.

Odabirom slika ili grafika i njihovom postavkom može da se promeni dimenzija prostora. Ne morate uzimati slike od istog slikara ili grafičara, ali i ovde povedite računa da ostanete u stilu i formi. Na primer, sve slike mogu biti crno bele, i samo jedna da ima kolirit na sebi. Ili je sasvim dovoljna jedna kvalitetna velika slika. Fotografije takođe mogu biti neverovatno efektne. Ima odličnih fotografa, a imate i dosta sajtova na kojima za pristojan novac možete da skinete fotografiju u velikoj rezoluciji. Štamparije koje rade digitalnu štampu koriste najrazličitije vrste papira tako da možete napraviti sebi fotografiju dimenzija koje su u skladu sa prostorom.

Zelenilo je mislim moj favorit. Toliko zna da oplemeni prostor da je neverovatno, utopli ga. Ne morate praviti šumu, ali je dovoljno svega par biljaka koje mogu bukvalno da “ožive“ prostor. Naravno, ukoliko imate dovoljno dnevne svetlosti. Nedostatak dnevnog svetla ne mora da znači da nemate mogućnosti za biljke. Mogu da se kupe lepe veštačke biljke,gde dok ne dotaknete list ni ne znate da je veštačka biljka u pitanju. Ovu opciju izbegavam, sve dok ne dobijem od pejzažnih arhitekata sud da je nemoguće uzgajati biljke u određenom prostoru.

Dekorativni tekstil u smislu jastučića, ćebadi, tepiha,….upotpunjuje enterijer. Kod tepih je jako bitno da bude u skladu sa prostorom da ne bude prenaglašen, a opet da bude zanimljiv. Kod jastučića možete da se igrate kako želite. Možete kombinovati najzaličitije šare, printove, materijale i teksture. Jarke boje sa nekim neutralnijim tonovima. Na internetu ima mnogo prodavaca tekstila koje generalno ne možete pronaći u prodavnicama metraže. Ovo može biti malo problematično pošto ne možete da pipnete materijal uživo,ali obzirom na to da su male površine u pitanju nekada vredi rizikovati. Takođe ima salona sa tekstilima za nameštaj gde možete kupiti kvalitetne i dizajnirane tekstile. Cene tekstila variraju ali za svakoga može da se nađe nešto.

Na kraju dolazimo do elemenata poput vaza, tacni, pa čak i osveživača prostorija koji svojim dizajnom deluju kao skulpture. Industijski dizajn u svim sferama ( dizajn malih kućnih aparata, bele tehnike, akcesoara,..) ide neverovatno daleko. Materijali od kojih se izrađuju su takođe najrazličitiji. Staklo, kamen, drvo, beton, keramika,…. ima svega. Kada vam se nešto jako svidi uzmite to. To je ono što ste vi.

Po mom mišljenju bitno je pronaći balans u odabiru predmeta koji služe za dekoraciju. Bitna je kompozicija i postavka dekora.Kao glavno i osnovno pravilo je da se ne treba preterivati. Vremenom kada vam određeni detalji dosade, lako možete da promenite i da date drugim detaljima potpuno nov izgled.

Prednost crno belog enterijera je ta što samo sa detaljima možete prostor iz nekog mladalačkog duha pretvoriti u potpunu eleganciju i smirenost. Jer je baza dobra i trpi sve.

Lično ne volim pretrpane prostore u smislu haotične gomile detalja i ukrasa. Volim čistu liniju i geometrijsku formu. Minimalista sam,ali i dalje smatram da su detalji potrebni. Lepo kažu “LESS IS MORE“!! Ovu parolu sam prihvatila oberučke.

Ukoliko Vam je potrebna stručna pomoć , možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili pišite na email: vanja.lebovic@gmail.com .

Fotografije preuzete sa Pinteresta.

Jedno mišljenje na „Black and white :)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.