Woodpecker :)

Izrada nameštaja od drveta ( masiva ) ili pločastih materijala. Šta je bolje, lepše, funkcionalnije?

Upuštanjem u izradu nameštaja danas možete da naletite na široku paletu materijala, šta sve i kako može da se napravi i uradi.

U većini slučajeva u salonima nameštaja ćete naći nameštaj koji je izrađen od univera ( iverice ), medijapana koji može biti farban ili furniran ( listići drveta od kog želite nameštaj se pod presom lepe za “sirovi“ medijapan ). Malo salona nameštaj izrađuje od drveta ( masiva ). Razlog je veoma jednostavan. Sa pločastim materijalima se mnogo brže radi, i cena izrade nameštaja je daleko niža od cene drveta.

Koja je vizuelna razlika između medijapana i univera?

Ovo lako možete i sami da uočite. U pitanju je obrada ivice materijala. Kod univera imate kant traku na svim ivicama i spoj dve stranice je najčešće pod uglom od 90 stepeni, dok kod medijapana nema kant trake. Spojevi stranica mogu da se urade tako da se ne vide. Ukoliko je farban ivice su najčešće blago zaobljene, a kod furniranog mogu biti ravne ili blago zaobljene, ali je to pitanje kako investitor želi da izgleda.

Danas postoje firme koje imaju svu logistiku za sečenje i obradu pločastih materijala, koje ubrzavaju proces izrade nameštaja i na taj način pomažu stolarima da se za veoma kratak vremesnki period izradi nameštaj. Stolar sa adekvatnim alatom za kratko vreme može da poveže i montira nameštaj na terenu.

Kod izrade nameštaja od drveta sve ovo što ubrzava proces izrade pada u vodu. Takođe, danas je jako malo stolara koji i dalje neguju ovaj zanat u pravom smislu te reči. Malo koji stolar danas može da kaže da mu nije problem da radi sa drvetom. Drvo traži ručnu obradu, strpljenje i znanje koje se stiče godinama.

Neki proizvođači nameštaja rade samo komadni nameštaj od drveta fabrički i serijski ( stolice, komode, trpezarijske stolove,…. ). Ovakvi proizvodi i kod nas mogu da se nađu ali budite spremni da izdvojite veću svotu novca u odnosu na bilo koji nameštaj od pločastih materijala.

Ako mene pitate šta je bolje drvo ili pločasti materijali evo nekih mojih zapažanja koja svojim klijentima uvek govorim

1. Univer ( iverica ) je dobar izbor za velike elemente poput kuhinje, garderobera,…ali samo kao “kostur“ odnosno unutrašnjost. Pored unutrašnjosti za frontove možete da izaberete neki lepši dezen. Ovde ćete biti ograničeni sa odabirom ručkica, pošto na univer možete stavljati klasične ručkice za otvaranje, neke ugradne ali morate imati ručkice .

2. Medijapan se najčešće koristi samo za izradu frontova. Zbog cene koja je negde između 30-50% veća u odnosu na univer. Ukoliko želite da unesete boju u vaš prostor možete da birate boju po želji. Bojeni medijapan je dobar,ali morate biti pažljivi. Ako se front ošteti, odnosno ako se ošteti lak kojim je zaštićen, onda mora ceo front da se nosi na farbanje, kako bi se izbeglo deformisanje medijapana. Kod furniranog medijapana je malo lakša priča oko oštećenja pošto se na terenu može srediti neka manja ogrebotina. Obzirom da je preko njega zalepljeno drvo ( u tankom sloju, ali dovoljno za jedno šmirglanje ). Furnirani medijapan je nešto skuplji u odnosu na bojeni. Cena furnira zavisi od drveta koje ste izabrali (hrast, orah, tikovina,…..). Prednost medijapana u odnosu na univer je obrada i odabir ručkica. Na CNC mašini možete da pravite intarzije po željli, možete da odaberete da umesto ručkica front bude malo kraći ili obrađen tako da možete otvarati element bez ručkica i dodatnih akcesoara.

3. Drvo je prirodan materijal i sa njim su neograničene mogućnosti u smislu obrade, spojeva itd. Sve je moguće. Ali,…..uvek postoji ono “ali“. Ukoliko želite da pravite nameštaj poput kuhinje ili garderobera gde je velika površina, trebate da budete svesni da će drvo biti šareno. Obzirom da se troši puno materjiala jako je teško pronaći tu količinu istog drveta u smislu same šare na drvetu. Takođe kod izrade velikog nameštaja dolazimo do još ozbiljnijeg problema koji je čest kod nas, a to je koliko je drvo suvo. Ukoliko nije suvo posle godinu dana se može izvitoperiti , što nije dobro. Određeni proizvođači rade sav ovaj nameštaj od drveta, ali je cena jako visoka.

Po mom mišljenju je najpametnije da ukoliko volite drvo radite sledeće. Za kuhinju, garderobere, cipelarnike,…..radite nameštaj u kombinaciji univera za “kostur“ i furniranog medijapana. Ovako ste sigurni da neće doći do deformisanja nameštaja, a komadni nameštaj ( stolice, stolove, komode,….. ) radite od masiva.

Kod komadnog nameštaja je prednost ako je izrađen od masiva, jer ukoliko dođe do oštećenja lako možete da reparirate nameštaj. Ako sastavi na nameštaju popuste svaki stolar može da reši veoma lako ovaj problem.

Pločasti materijali ne trpe mnogo prerade i dorade. Jednom ako u univer ili medijapan stavite šraf, sledeći ne može da ide na isto mesto.

I još jedna stvar,….. Danas se živi drugačije u odnosu na 1960.god kada su ljudi najčešće jednom u životu opremali svoj životni prostor. Dosade stvari vremenom, oko se zasiti, tako da je uredu da menjate izgled svog stana na desetak godina ( neko i češće 🙂 ).

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme na blogu ili pisanjem na e-mail: vanja.lebovic@gmail.com

Fotografije preuzete sa Pinteresta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.