Yellow submarine :)

Koju boju odabrati i koje materijale koristiti u enterijeru?

Ovo je najčešća dilema ljudi koji se upuste u sređivanje svog životnog prostora.

Ne postoje neka kruta pravila i konkretan odgovor na ovo pitanje. Bitno je da slušate sebe. Ono što je važno jeste da nađete pravac odnosno stil koji vam se dopada i da se igrate. Listajući kataloge, časopise, internet stranice, možete da upadnete u potpunu konfuziju.

Prvo i osnovno je da shvatite da sređujete svoj životni prostor. U katalozima će vam se možda svideti slika nekog restorana, ili spa centra ali je pristup sređivanja ovakvih prostora dijametralno različit od sređivanja životnog prostora.

Mene kada pitaju koje boje da koriste jeste sleđeće. Uvek velike površine kao što su zidovi, plafoni i podovi su najbolji u nekim neutralnim tonovima. Zidovi i plafoni svetlih nijansi prijatnih za oko, a podovi drveni ili neka tamnija boja.

Ukoliko želite neku boju na zidu onda je uredu uraditi jedan zid koji je “glavni zid u prostoriji “. Kod odabira ove boje preporučujem da se ne rade čiste nijanse odnosno standardne boje već trebaju da budu “zanimljive“. Da imaju neku interesantnu nijansu. Danas ima pregršt paleta od raznih proizvođača, ali nemaju svi “zanimljive“ tonove boja.

Pored boja možete da se opredelite za neku tehniku na zidu što takođe sa vašim majstorom možete dogovoriti. Kod tehnika vodite računa od kog proizvođača uzimate materijal. Ima jeftinih tehnika ali isto tako izgledaju. 🙂

Ovih godina se velikim korakom vraćaju tapete. One mogu biti takođe jedna od opcija.

Razlog zbog kod ja forsiram svetle tonove jeste taj što sebi ne vezujete stege prilikom odabira materijala. Često čujem ljude da im se dopala slika ili vaza, ali da ne mogu da je kupe pošto im je soba u boji koja se ne uklapa. Nemojte to sebi da radite. U svetlom prostoru sve deluje čistije, svežije i mirnije. Takođe vizuelno širite prostor.

Kod materijala ima pravila u smislu, da li su prirodni ili veštački. Opet i kod materijala postoji gomila opcija, ali ako idete sa kamenom i drvetom dobijate klasičan prostor u smislu da takvi materijali nikada ne izlaze iz “mode“. Uvek su tu.

Danas je industija nameštaja, keramike, sanitarija,….svega što ide u enterijer pod neverovatnim pritiskom. Svake godine moraju praviti nove trendove. Ovo nije realno pratiti. Tako da ukoliko se odlučite na materijale koji su uvek zastupljeni nema greške. Prostor će uvek biti u “trendu“.

Sveden enterijer možete da oživite sa detaljima. Tu se opustite i pustite mašti na volju. Odabirom slika, ukrasnih predmeta, posteljine, tepiha, dekorativnih jastuka, …..dajete dušu svom prostoru.

I zapamtite da vaš postor treba da predstavlja vas. 🙂

Inspiracija i fotografije preuzete sa Pinteresta.

2 mišljenja na „Yellow submarine :)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.