Let there be light! :)

Da li je rasveta u enterijeru bitna? Odgovor na ovo pitanje je DA, pošto vam dobro rešena rasveta “podiže nivo enterijera“ za bar 50%.

Rasveta je do pre dvadesetak godina bila poprilično skrajnuta u enterijerima širom naše zemlje, a možda i šire. Uglavnom smo svi navikli da u svakoj prostoriji imamo po jedan luster ili plafonjeru i po neku lampu za čitanje. Nije poenta napraviti prostor koji izgleda kao “svetleća reklama“, ali ako pažljjivo sagledamo i isplaniramo prostor možemo rasvetom jako lepo akcentovati određene delove stana, kuće, ili poslovnog prostora.

Obzirom na to da je rasveta jako napredovala, bitno je da prvo shvatimo koja je namena prostora. Da li uređujemo prostor u kom živimo, radimo ili se zabavljamo. Svaki od navedenih prostora se drugačije rešava i tretira.

U ovom tekstu ću vam napisati koja su pravila za osvetljenje u rezidencijalnim prostorima.

Funkcionala rasveta : svrha funcionalne rasvete jeste da vam pruži dovoljnu količinu svetlosti tokom dana i večeri. Bitno je da i po najvećem mraku napolju imate utisak da je dan. Rasveta treba biti postavljena tako da vam daje dobro rasprostranjenu svetlost po čitavoj prostoriji. Način postvke i ugradnje ovog tipa rasvete može biti: ugradna ( za većinu ugradnih lampi vam je potrebno ( prosečno ) 15 cm spuštenog plafona ), poluugradna ( ređe se koristi i potrebna joj je manja dubina spuštenog plafona ), nadgradna ( postavlja se na plafon i može biti razaličitih dimenzija ), šinska ( na šini se nalaze spotovi ili reflektori koji mogu da se pomeraju ), plafonjere i lusteri.

Ambijentala rasveta: svrha ambijentalne rasvete jeste da daje određenu dubinu prostoru, da akcentuje detalje koje želite da budu upečatljivi. Da li će to biti čitav zid, neka slika, određeni kutak u prostoriji ili plafon,….izbor je na vama. Najčešći način rešavanja ambijentalne rasvete jeste LED traka ili skrivena rasveta ( pravljenjem skrivača od gips karton ploča možete napraviti zanimljivu igru na plafonu i zidu ). U formirani skrivač se postavi LED traka koja se na kraju prilikom paljenja svetla neće videti direktno već će snop svetla da isijava difuznu svetlost. Pored skrivene rasvete i ovde može da se koristi nadrgadna rasveta u vidu nekog spota ili reflektora. Postavkom i usmeravanjem spota naglašavate samo onaj detalj koji ste želeli.

Dekorativna rasveta: ovde već sam naziv rasvete daje odgovor na to o čemu se radi. Dekorativna rasveta je tu da vam vizuelno ulepša i oživi prostor. Lusteri, zidne lampe, podne lampe, plafonske su nešto što se načešće koristi za ovaj vid rasvete. Dolaze u najražličitijim obradama, materijalizaciji, dizajnu. Od kristala do industijskog i sirovog dizajna ( beton, drvo, metal,…. ).

Kod svih ovih tipova rasvete se najčešće danas rade LED sijalice. LED sijalice su odličan izvor svetlosti. Ukoliko su kvalitetnije možete zaboraviti na menjanje sijalica. Ne pregravaju se kao npr. halogena rasveta. Što je isto važan faktor pogotovo u letnjim mesecima. Poslednja dobra strana LED sijalica je utrošak električne energije. Mnogo manje troše struje u odnosu na nekadašnje sijalice.

LED sijalice i trake dolaze u najčešće četiri boje. Toplo bela, hladno bela, amber (ćilibar) i RGB ( u bojama ). Ja lično preferiram toplo belu nijansu pošto je najsličnija sunčevoj svetlosti. Najprijatnija je za oko. Hladno bela daje plavu svetlost i deluje hladno. Po mom mišljenju ovo nije prijatno za životni prostor. Amber je žuta nijansa. Ona ima neku težinu. Tamna je i tmurna. Možda može da se stavi za neku podnu lampu za ćošak. RGB led trake mogu da se koriste za poslovne prostore, ali po mom mišljenju nisu za stan. Osim ukoliko želite da menjate boju ambijentalne rasvete. Odnosno da je postavite u neki skrivač na plafonu pa onda spram trenutnog raspoloženja možete da birate boju plafona.

Kao što sam na početku rekla, rasveta je jako bitna u prostoru. Ukoliko počinjete da renovirate svoj prostor ili želite samo da ga osvežite dobro razmislite. Vizualizujte svoj prostor ili ga nacrtajte pa vidite šta biste želeli da postignete. Važno je dobro isplanirati. Postavka rasvete može biti veoma “prljav“ posao. Ukoliko odaberete ugradnu rasvetu to za sobom vuče elektroinstalaterske, gipsarske, molerske radove i na kraju samu montažu.

Kod nas postoji nekoliko ozbiljnih salona rasvete. Oni vam mogu sugerisati šta bi za vas bilo najbolje. Takođe pored sugestija rade fotometriju. To znači da na osnovu dimenzija prostora mogu izračunati koliko je rasvete ( lumena ) potrebno da svaka prostorija ima dovoljno svetlosti. Ovo je jako važan faktor. Neki kažu: “ sa rasvetom ne možeš preterati “. Ali zašto preterivati? A opet sa druge strane zašto napraviti od svog prostora “pećinu“. Ukoliko ne konsultujete stručno lice veoma lako možete da se prevarite.

Ozbiljnost salona ne znači odmah i da je skup. Uglavnom se svi trude da prošire svoju paletu proizvoda kako bi sa svima mogli da rade i kako bi mogli svačiji ukus da isprate. Pored ovoga za sve proizvode znate zemlju porekla, proizvođača i na sve dobijate garanciju.

Sa druge strane ima mnogo prodavnica rasvete gde se ne zna tačno poreklo robe i gde radnici nisu direktno iz struke. Ne bave se fotometrijom, i ne ulaze u rešavanje problematike ili projektovanja. Ovo je sve uredu ukoliko tačno znate šta želite da kupite, ali ako vam treba stručna pomoć i sugestija tu ne mogu da vam izađu u susret sa adekvatnim savetima.

Svet rasvete je danas svet za sebe. Rasveta je deo nauke. I ovde se kao i u svim ostalim industrijama dizajneri takmiče i nadmeću. Ima toliko proizvođača koji od svojih proizvoda prave mala umetnička dela. Jedna lampa je nekada dovoljna da potpuno promeni vizuelni identitet prostorije.

Kao što vidite, ima jako puno mogućnosti i pravila. Ako planirate renoviranje bilo bi najbolje ili da se konsultujete sa nekom osobom iz struke ili da porazgovarate sa arhitektom. Jako je puno mogućnosti, a opet ima jako puno tehničkih detalja o kojima treba da se vodi računa. Ozbiljno renoviranje je gotovo nemoguće raditi bez projekta i dispozicije rasvete.

Ukoliko Vam je potrebna stručna pomoć za izradu projekta, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili slanjem poruke na e-mail adresu: vanja.lebovic@gmail.com .

Fotografije preuzete sa Pinteresta.

3 mišljenja na „Let there be light! :)

  1. Veoma interesantan članak! Stručan a istovremeno lepo razumljiv. Nasmejalo me je „zašto napraviti od svog prostora pećinu.“ Duhovita i inspirativna Vanja! Sve pohvale!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.