Bauhaus / enterijer

“Staatliches Bauhaus“, Nemačka umetnička škola koja je osnovana 1919.god, da bi bila zatvorena 1933.god. Zatvorena je pod pritiskom Nacističkog režima koji su ovu školu smatrali centrom komunističkog intelektualizma.

Škola je bila poznata po tome što je sve grane umetnosti razvijala. Želeli su da postignu “total work of art “, odnosno da spoje sve grane umetnosti. Od konstrukcije objekta odnosno arhitekture pa do najsitnijih detalja kako unutar tako i izvan objekta.

Bauhaus je kasnije postao jedan od najuticajnijih pravaca u modernoj arhitekturi i umetnosti ( slikarstvo, grafički dizajn, tipografija, industrijski dizajn, itd. ).

Neki od istaknutih umetnika i arhitekata tog perioda su: Walter Gropius ( osnivač škole ), Ludwig Mies van der Rohe ( arhitekta ), Oskar Schlemmer ( baletski koreograf i dizajner kostima ), Wassily Kandinsky ( slikar – ekspresionista da bi kasnije slikao apstrakcije ), Marcel Breuer ( dizajner enterijera / arhitekta ), Paul Klee ( master akvarela – ekspresionizam, apstrakcije ), László Moholy-Nagy ( profesor u školi – fotografija, tipografija, vajarstvo, slikarstvo i industrijski dizajn ), Lyonel Feininger (karikaturista ), i mnogi drugi.

U bauhaus eri su postavljeni oblici i forme koji su i dan danas zastupljeni u arhitekturi i dizajnu enterijera.

Pročišćena linija, savršena ergonomija, odabir materijala krase sva dela i sve objekte koji su projektovani i dizajnirani.

Ukoliko opremate svoj prostor i tragate za nameštajem koji ima sofisticiranu liniju i dušu, preporučila bih vam da ubacite bar jedan komad nameštaja iz Bauhaus ere. Relativno lako možete naći kod nas nameštaj iz ovog perioda. Postoje originali koji se trebaju reparirati, ali postoje i kopije koje mogu da zadovolje estetski minimum.

Ako pronađete originalni komadni nameštaj bilo bi najbolje da ga naglasite u svom prostoru. Pozicionirajte ga kao da izlažete sliku ili vajarsko umetničko delo, zato što ovakav nameštaj i jeste umetničko delo. 🙂

Danas možete videti kako u klasičnim tako i u minimalističkim enterijerima nameštaj koji je iz Bauhaus ere. Određeni komadni nameštaj je postao klasika i statusni simbol za ozbiljne i prefinjene prostore.

Ukratko rečeno, Bauhaus je temelj moderne umetnosti!!

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili pišite na email: vanja.lebovic@gmail.com .

Izvor fotografija Pinterest.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.