Terasa / balkon,…Super green!! :)

Proteklih par meseci se intezivno priča o zagađenom vazduhu u našoj zemlji. XXI vek je pored svih dobara doneo sa sobom veliki broj zagađivača. Zelenilo se u većim gradovima naše zemlje gotovo izgubilo. Grade se parkinzi, putevi, uništavaju se parkovi, igrališta, seče se zelenilo itd….. Ostajemo bez “pluća grada“.

Svrha terase ili balkona u sklopu stambenog prostora se pretvorio uglavnom u ostave, ili prostor za sušenje veša. Na ovaj način korišćenja terase ili balkona se narušava izgled fasade zgrade koju je arhitekta projektovao. Izvinjavam se ako delujem arogantno, ali zaista mislim da se ovaj problem uz minimalni napor može rešiti kako bi grad postao mnogo humanija i lepša sredina za život.

Uz dobru ogranizaciju i planiranje prostora svaka terasa može služiti svrsi. Odnosno vi možete napraviti adekvatan prostor za odlaganje, a da ona sa druge strane bude i oaza uživanja.

U našoj zemlji ima oko 270 sunčanih dana u toku godine. Zamislite jutarnje ispijanje kafe ili čaja na terasi. Da li dan može lepše početi od toga da na miru sedite obasjani sunčevim zracima? Ili veče sa dragim priijateljima da provedete na svežem vazduhu,a opet u vašem domu?

Za opremanje terase osim malo volje nije potrebno mnogo finansijskih ulaganja. Postepeno možete opremati balkon.

Kod odabira bilja bih vam prvo preporučila da vidite koji deo dana imate sunce na terasi. Ovaj podatak će vam mnogo značiti prilikom odabira zelenila. Opšte je poznato da neke biljke više vole senku u odnosu na direktno sunce i obrnuto.

U Novom Sadu se nekoliko puta godišnje organizuju cvetne pijace. Mislim da bi vam bilo najbolje da na takvom mestu kupujete biljke pošto ćete tamo dobiti adekvatne savete koje biljke možete saditi. Moje predlog je da se odlučite za višegodišnje biljke koje nisu zahtevne. U smilsu zalivanja, unošenja u stan preko zime itd. Na ovaj način vam zelenilo sa terase neće predstavljati nikakav problem. Ukoliko želite, uvek se možete posavetovati sa pejzažnim arhitektom ili inžinjerom hortikulture koji vam sa sigurnošću može reći šta može,a šta ne.

Izrada vertikalnog zelenog zida je moj favorit. Veoma lako može da se izvede, ukoliko volite bršljan. Bršljan je izuzetno otporna biljka. Potrebna mu je manja saksija sa prirodnom drenažom ( šljunak na dnu saksije ) i žičanom mrežom na zidu. Ovo sami možete uraditi. Neke firme rade ozbiljne vertikalne bašte sa automatizovanim sistemom zalivanja. Deluju prelepo i nerealno. Efekat vertikalnih zelenih zidova je neverovatan.

Podne obloge su vaš izbor. Zavisi od atmosfere koju želite da napravite na terasi. Možete ostaviti postojeću keramiku, možete staviti decking. U nekim prodajnim salonima može da se nađe decking koji ne zahteva skidanje postojeće podne obloge. Postavlja se kao “lego“ kockice. Epoksid takođe može da bude veoma interesantan na terasi ( epoksid je samorazlivajuća masa ). Kod epoksida na terasi je jedino bitno da bude UV otporan. Postoje, ali se mora naglasiti gde se postavlja kako ne bi promenio boju zbog uticaja Sunca.

Za drvene obloge na zidovima ili plafonu terase bih napomenula da uzimate termo tretirano drvo. Lakiranje i farbanje drveta iziskuje konstantno održavanje. Odnosno reparaciju na svakih par godina. Temperaturne oscilacije u toku godine teško da bilo koji lak može da izdrži na duži vremenski period.

Nameštaj za terasu možete rešiti na mnogo načina. Već par godina je nameštaj od paleta pravi hit. Veoma jeftina sirovina, a toliko toga može od iste da se napravi. Saloni nameštaja imaju posebne delove proizvodnje za bašte i terase. Ovakve serije nameštaja vam garantuju da trpe sve vremenske uslove. Drvo, ratan, metal i plastika se najčešće koriste u proizvodnji nameštaja za otvorene prostore.

S obzirom da zima tek sada nastupa, pokušajte da osmislite do proleća vašu terasu ili balkon. Na internetu imate mnogo DIY saveta kako sami da napravite svoju zelenu oazu. Ozelenjavanjem svoje terase pomažete u stvaranju boljih “pluća“ vašeg grada.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili pišite na email: vanja.lebovic@gmail.com .

Izvor fotografija Pinterest.

2 mišljenja na „Terasa / balkon,…Super green!! :)

  1. Dobar savet u pravo vreme. Zaista treba ružne terase da pretvorimo u nešto korisno i lepo. Vanja bravo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.