Art Deco is back :)

Art deco enterijer je prvi put uočen u Parizu u Francuskoj oko 1910.god, da bi se kasnije od 1915 -1945. god širio po Evropi.

Za razliku od ostalih klasičnih stilova, art deco krasi jednostavna, pročišćena geometrijska linija. Art deco se po osnovnim karakteristikama oslanja na određene pravce slikarske umetnosti sa početka dvadesetog veka kao što su Kubizam i Italijanski futurizam . Pored jasne linije i geometrijskih detalja, art deco se ističe po veoma smelim kombinacijama boja i materijala.

Koriste se vibrantne ( žive ) nijanse plave, crvene, zelene, …. metal, drvo, kamen, staklo. Kontrast boje i materijala je osnova art deco stila. Igra sa grafikama na zidovima, oblicima i formama daje skladan izgled koji nikada ne zastareva.

Pored ovih boja dosta često se koristila bela ili bež kao osnova. U smislu zidova i plafona. Salonski stanovi Pariza su vam klasičan primer. Visoki, svetli, grandiozni prostori. Sa veoma smelim, a opet bez previše detalja.

Zahvaljujući kinematografiji art deco počinje da se vraća proteklih desetak godina u enterijer ( “Great Gatsby“, jedan od filmova ). Proizvođači iz svih oblasti opremanja enterijera počinju sa masovnom proizvodnjom artikala koji su stilizovani i inspirisani art deco erom.

Ukoliko vam se dopada ovaj stil, možete za relativno pristojan novac svoj prostor pretvoriti u art deco stil. S obzirom da se tržište otvara možete doći i do originalnih komada nameštaja iz tog perioda, ali cene mogu ići vrtoglavo visoko u zavisnosti od stanja nameštaja i brenda istog.

Ubacivanjem art deco detalja možete da oživite svoj moderan ili minimalističi stan/ kuću. Daćete mu prefinjenu liniju sa karakterom. Lako se može uklopiti s obzirom da moderan prostor danas obiluje ravnim linijama. Ne možete pogrešiti.

Lično volim minimalizam, ali ga treba istaći nečim. Da li će to biti boja zida, ili komoda, fotelja, nije bitno, bitan je efekat koji možete postići sa istim. Enterijer bez karaktera neće nikada dobiti status doma, već će samo biti prostor u kom se živi. Razlika je velika. 🙂

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili pišite na email: vanja.lebovic@gmail.com .

Izvor fotografija Pinterest.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.