Dečija soba od 0-6 god. “Let’s play “

Čekate prinovu. Da li može biti lepši period u životu? 🙂

“ Keep your inner child alive“!! Ako niste zadržali svoju infantilnost ili ste je pustili da odmori neko vreme, vreme je da je ponovo probudite u sebi.

Kada pravite dečiju sobu za novorođenče bitno je da znate da vam od samog starta neće biti potrebno mnogo nameštaja. Krevetac, manji garderober, prepovijalište i polica. Bilo bi poželjno i korisno da ubacite jednu fotelju ili udobnu stolicu kako bi majka mogla da bude u sobi sa bebom.

Prilikom planiranja izgleda sobe vodite računa da kako dete raste tako rastu i druge potrebe. Deci do šeste godine ne treba mnogo više nameštaja osim zamene krevetca sa regularnim krevetom. Povećva se potreba za policama, kutijama,ormarima za odlaganje igračaka i jedan manji sto sa stolicom kako bi od malena sticao naviku da sedi za stolom.

Ne treba preterivati sa prostorom za odlaganje pošto je njima potreban prostor za igru. Deca u ovom uzrastu najčešće koriste pod za igranje.

Oni su pravi mali istraživači. Sve im je zanimljivo, otkrivaju svet. Pokušajte da im napravite kutak u sobi gde mogu da se “sakriju“. Nešto poput šatora ili velike kutije ( svi smo voleli da se sakrivamo pod šator kada smo bili u tom uzrastu ) takođe možete da im napravite kutak za “penjanje“. Imaju neverovatno mnogo energije pa ovaj kutak može biti dobar za njih po lošem vremenu, a opet da uspete da ih odvojite od televizora i kompjutera. Sa druge strane “gimastički“ ćošak mnogo utiče na njihov razvoj motoričkih funkcija u telu. Naravno, ako se odlučite da napravite zid za penjanje obavezno na pod stavite strunjaču koja će ih osigurati usled pada.

Danas u skoro svakoj farbari možete da kupite boju za table, po kojoj može da se crta kredama. Ofarbajte im deo zida u sobi, ili vrata. Oni uživaju da crtaju, a na ovaj način obezbeđujete ostatak stana. 🙂 Takođe imate u pojedinim salonima nameštaja rolne sa papirom za crtanje. Rolne su oko 10m dužine što je za njih beskonačna traka.

Pokušajte pod što više da rasteretite. Treba im poligon za igru.

Boje za dečiju sobu bih preporučila da budu nežne i neutralne. Ne trebaju da budu jake i agresivne pošto takve boje ne utiču dobro na njih same. Igrajte se sa tekstilima, grafikama po zidovima, kutijama za odlaganje igračaka…..

Najvažnije od svega je da prostor bude svet mašte za vaše dete. Trebaju da se igraju što više. Dozvolite im to. 🙂

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili pišite na email: vanja.lebovic@gmail.com .

Fotografije preuzete sa Pinteresta.

4 mišljenja na „Dečija soba od 0-6 god. “Let’s play “

  1. Predivno, slatko, i najvažnije veoma praktično. Divne, gospodske, otmene boje. Bravo za enterijeristu. Nedostaju nam takvi saveti i pomoć da od svog doma napravimo ekstra moderan i eksluzivan prostor.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.