His majesty the Wardrobe – organizacija garderobera

U razgovoru sa prijateljicama pre koji dan, sam došla do današnje teme. Dobro organizovan garderober je san svake devojke/žene, čak je i muškom delu populacije veoma bitno.

Dok razgledam garderobere po salonima nameštaja u glavi postavljam pitanje, kako neko može u ovakav garderober da spakuje svoju garderobu. Smatram da nisu dovoljno dobro podeljeni, što i sama cena potvrđuje.

Ukoliko živite u podstanarskom stanu ili ste u nekom privremenom smeštaju, podržavam kupovinu najosnovnijih i najjeftinijih garderobera. Planiranje garderobera u vašem stanu je nešto u šta vredi uložiti malo više finansija.

Po mom mišljenju je idealna priča garderober soba. Da li ima išta komfornije od toga da uđete u prostoriju u kojoj imate dobar vizuelni pregled na svoj garderober? Nema frontova, već sve vidite. U tom garderoberu se presvučete, namestite, a ostatak stana ne opterećujete sa plakarima.

Garderober soba ne znači da celu jednu prostoriju trebate da žrtvujete. Ukoliko je spavaća soba velika, jednim zidom možete smanjiti sobu i napraviti garderober u koji ulazite. Uz dobro sagledavanje prostora u gotovo svakom stanu može da se napravi ovakva prostorija.

Izrada klasičnog garderobera isto zahteva dobro planiranje. Ja lično volim da iskoristim i najmanji deo prostora za izradu garderobera. Da se izvuče maksimum. Što znači u prevodu, da mi je najbolje da se radi plakar od poda do plafona. Smatram da ukoliko nije do plafona dobijate savršeno mesto za sakupljanje prašine koju ćete teško moći da dohvatite, i vizuelni nesklad u smislu da će vam taj prostor postati prostor za gomilanje nepotrebnih stvari.

Prostor u plakaru koji se nalazi visoko može da se koristi ili za odlaganje garderobe koja nije u sezoni ili za glomaznije predmete poput kofera, torbi, kutija koje vam nisu bitne svaki dan, a zauzimaju prostor. Na ovaj način sebi vizuelno čistite prostor.

Planiranje garderobera je individualna stvar. Stoga trebate da razmislite šta vam je potrebno. Ono što je svima neophodno jeste nekoliko fioka koje služe za odlaganje donjeg veša, i sitnica poput krvata, kaiševa, kapa itd,…. Smatram da je plakar bez fioka potpuno nefunkcionalan. Fioke vam omogućavaju bolju preglednost, i bolju organizaciju.

Takođe trebate da sagledate da li više volite da kačite garderobu na vešalice, ili imate više garderobe koja se savija. Ovaj detalj je bitan, pošto vam od toga zavisi da li ćete praviti više polica, ili ćete imati više šipki za kačenje garderobe.

Ukoliko ste ljubitelj kačenja garderobe onda trebate da vidite na kom razmaku da postavljate šipke. Obavezno napravite jedan deo plakara za kačenje dužih stvari poput kaputa, jakni itd, za kačenje košulja, sakoa, pantalona, suknji vam treba manji razmak između šipki. Za ovaj tip garderobe možete raditi postavljanje šipki na više nivoa što vam automatski znači i više korisnog prostora u garderoberu.

Danas postoji pregršt opcija u smislu mehanizama za otvaranje, kačenje pantalona, itd. Kod odabira mehanizama bih samo istakla da ukoliko uzimate najjeftinije okove možete da pogrešite. Kvalitetni okovi nisu jeftini i gomilanje ovih sistema može samo da podigne cenu izrade plakara. Sve ovo možete da rešite i bez specijalnih mehanizama ukoliko niste u mogućnosti da ispratite cenu istih. Kvalitet garderobera i funkcionalnost istog nisu ugroženi ukoliko idete na jednostavnije sisteme.

Uvek napominjem činjenicu da uz dobro planiranje i organizaciju i najmanji prostor za život može biti veoma funkcionalan. Dobro isplaniran prostor vam daje slobodu narednih 10-15 godina da ne morate da ulažete u ovaj deo stana ili kuće.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć da uredite svoj dom, možete zakazati konsultaciju sa dizajnerom enterijera preko kontakt forme ili pišite na email: vanja.lebovic@gmail.com .

Izvor fotografija Pinterest.

Jedno mišljenje na „His majesty the Wardrobe – organizacija garderobera

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.